Fórum

Javasoljuk a fórum használatát a szabállyal kapcsolatban felmerülő kérdések feltevéséhez.

Szabály kérdések
 
Értesítések
Minden törlése

Szabály kérdések

66 Bejegyzések
2 Felhasználók
0 Likes
315 Megtekintés
Hozzászólások: 44
(@essze)
Eminent Member
Csatlakozva: 10 hónap telt el

Üdvözlet! 

Csak még egy kis csomag, hogy beérjem a diplomáciát. 

 - EGYSÉGEK - 

1. Színes egységek: admirális, flotta, tábornok, lovasság, gyalogság. (Admirális nem kerül térképre.) 
2. Szürke egységek: zászló, gyár, kórház, löveg, repülő. (Zászló nem kerül térképre, gyár és kórház nem mozgatható.) 
3. Kérdés: A felsoroltak kivétel nélkül beleszámítanak a 12 egységbe? 
    Válasz: Igen. 
4. Kérdés: Tábornok bármely (saját) magterületre felhelyezhető? 
    Válasz: Igen. 
5. Megjegyzés: Induló egységek felhelyezésénél nagyon hiányzik a sorrend. 
    Ötlet: Típusok szerint, általános sorrendben. (Eredeti szabály, módosítva.) 
    Tehát: Először gyalogság országok szerint, aztán lovasság országok szerint, és így tovább. 
    Indoklás: Ez automatikusan kizárja a "Te rakd fel előbb! Nem, te rakd fel előbb!" illetve a "Ha te ide rakod, akkor én oda teszem. De ha te oda rakod, akkor én ide ide teszem." típusú problémákat. Az egységeket korábban felállító országok pedig így nem kerülnének akkora hátrányba. 
6. Megjegyzés: Nekem nagyon hiányzik egy tartalom-jegyzék is. Vagyis hogy milyen egységből mennyi van. 

 - EGYSÉGEK VÉGE - 

Üdv Néked. 
essze 

 

Válasz
1 Reply
Admin
(@admin)
Csatlakozva: 4 év telt el

Tag
Hozzászólások: 22

@essze 

1, Igen

2,igen

3, Igen, de ne felejtsük el, hogy a 12-es megkötés csak a játék kezdetén van

4, Igen, de egy területen minig csak 1 tábornok lehet

5, Ez jó ötlet. Mi az általános sorrendet követtük eddig, tehát először Németország rakott fel mindent, aztán Nagy-Britannia, Franciaország stb. Ez eddig jól működött. Különösen a keleti front érdekes, ahol az oroszok reagálnak a német felhelyezésre, majd ezek alapján helyezi fel a Monarchia a saját egységeit.

6, Igen, egy ilyen "leltárt" lehet el fogok készíteni.

Válasz
Hozzászólások: 44
(@essze)
Eminent Member
Csatlakozva: 10 hónap telt el

Üdvözlet! 

10. Félreérthetően fogalmaztam. Arra gondoltam, hogy ha Oroszország kilépése után "evakuálni" akarjuk az esetleg ott ragadt antant egységeket, akkor hova lehet őket szállítani. 

Megjegyzés. A két majdnem teljesen egyforma levelemből (egyedül a 4.pontban van különbség) nem kéne az elsőt törölni? (Nekem nem sikerült.) Vagy szerinted nem annyira zavaró, hadd maradjon? 

Módosított verzió. Tehát szerinted is érdemes kipróbálni. (Nem ígérek semmit - idő.) Trent átadásával azt így is el lehet érni, hogy csak a következő évben jöhessen Olaszország. Viszont érdekelne a véleményed Belgium és az USA opcionális korlátozásával kapcsolatban. Azt hiszem a tényleges eseményekkel összhangban vannak, viszont játéktechnikailag lehet érdemesebb volna elhagyni őket. Vagy azt mondod, próbáljuk ki, meglátjuk? 

Folytatása következik: "Az új kérdések"-től. 

Üdv Néked. 
essze 

 

Válasz
1 Reply
Admin
(@admin)
Csatlakozva: 4 év telt el

Tag
Hozzászólások: 22

@essze Szerintem az evakuációnak a logisztikai fázisban kell történnie, szállítókapacitás alapján. Ilyenkor bárhová át lehet őket helyezni, ami szövetséges vagy saját terület. Azt így valóban nehéz ellenőrizni, hogy megvan-e a megszakítás nélküli tengeri v. száraföldi összeköttetés, ettől lehet ekkor el kell tekinteni ezért.

Válasz
Hozzászólások: 44
(@essze)
Eminent Member
Csatlakozva: 10 hónap telt el

Üdvözlet! 

Folytatás "Az új kérdések"-től. 

5. Hatótávon belül lévő ellenséges flotta akkor támadható, ha birtokomban lévő szárazföldi területtel szomszédos tengeri tartományon tartózkodik. 

11-12.Kérdés: Történik valami? 

20. Ez az IP miatt fontos. BP átadódik az adott nagyhatalomnak.
Tehát. Ha egy tartomány ellenséges nagyhatalomé, akkor neki adja az IP-t. Ha ellenséges kishatalomé, akkor nem ad IP-t, viszont lehetőséget ad újoncozásra. 
Példa. Az antant elfoglalta Szófiát, viszont Plovdivot nem. Ezesetben amennyiben Belgrád a Monarchia kezén van, akkor neki adja az IP-t. Ha viszont bolgár fennhatóság alatt van, akkor nincs IP, ellenben Bulgária Plovdivban újoncozhat egy gyalogost. Ha Plovdiv is antant kézen van, akkor hiába az IP, nincs magterület, amin újoncozni lehetne. 
Így van? 
Kiegészítő kérdés: Ha egy kisország több IP-vel rendelkező területet birtokol, akkor több gyalogost újoncozhat-e? 

 - Kimaradt kérdések. (Több témakörbe tartoznak.) - 

1. Kérdés: Játék kezdetén csak az anyaországba lehet pakolni, vagy egyéb magterületre is? Ugyanez újoncozásra is. 
    Válasz: A szabály alapján bármely (nem ellenség által elfoglalt) magterületre. 

2. Pontozott területek. 
Kettős identitással rendelkeznek, azaz egyszerre számítanak központi illetve antant magterületnek. (Kivéve Krakkót, ami a Monarchia és Lengyelország közös magterülete - következő pont). Tehát az újoncozhat oda, akinek a birtokában vannak. 

3. Lengyelország felállításától kezdve az a négy tartomány automatikusan lengyel (3 orosz) magterületnek minősül, tehát a Monarchia elveszti Krakkót. Vagy továbbra is közös magterület: a Monarchia kapja az IP-t, ami ugyanakkor Lengyelországnak is beszámítható; és akár mindketten újoncozhatnak. Tipp: első változat. 

 - Kérdések vége - 

Most sikerült beérnem a diplomácia fázist, a további kérdéscsomagok előtt megvárnám a válaszokat. 

Üdv Néked. 
essze 

 

Válasz
1 Reply
Admin
(@admin)
Csatlakozva: 4 év telt el

Tag
Hozzászólások: 22

@essze 

1, Bárhová lehet, ami saját színű, tehát igen.

2, Igen, illetve Lengyelország felállta után - még ha az oroszok vissza is foglalják - a lengyel területek már nem fognak orosz magterületnek számítani.

3, Igen, a Monarchia elveszti Krakkót, ha a három terület így jön össze. Ugye a szabály három terület megszállása esetén teszi lehetővé Lengyelország felállítását, tehát ha Varsó, Plock és Lódz megvan, akkor Krakkó átadása nem szükséges.

Válasz
Hozzászólások: 44
(@essze)
Eminent Member
Csatlakozva: 10 hónap telt el

Üdvözlet! 

Kipróbáltuk a konzervatív változatot. Olaszország központi hatalmakhoz történő belépését a várakozásnak megfelelően nem sikerült kompenzálni. Először is csak akkor léphet be, ha az antant szándékosan mindent megtesz érte. (Ez még rendben van.) Ebben az esetben viszont még egy-két indokolható korlátozással együtt is felborította a játékegyensúlyt. 1915 végén abba is hagytuk. Részletesen: 

A módosítások közül:
4. Felesleges. 
3.-5. Nem került sorra. 
A következmények közül: 
1.-2.-3. Nem rossz, csak nem elég. 
4.-5. Nem került sorra. 
A kiegészítések közül: 
1. Felesleges. 
2.-3. Nem került sorra. 

A biztonság kedvéért azért még lehet, hogy megnéznénk a módosított konzervatív változatot, hátha csak rosszul játszottunk. 

 - KONZERVATÍV MÓDOSÍTÁS - 

Amiről nem írok, az úgy marad, ahogy a szabályrendszerben van. 

1. Kezdő egységek felhelyezésekor gyalogság csak az anyaországba kerülhet. 

2. A fekete téglalap semleges, balra az antant, jobbra a központi mezők. (Továbbiakban KI, KII, AI, AII.)  Minden ország középről indul. Alaphelyzetben Bulgária nem tolható antant, többiek pedig központi mezőre. Egy ország akkor és oda lép be a háborúba, amikor és amelyik oldalon lekerül a csúszkáról. 

3. A Monarchia 1BP-ért továbbra is átadhatja Trentet, illetve Brassót. Ennek hatására Olaszország illetve Románia központi mezőre is tolható, sőt Olaszország egy feltétel teljesítése esetén be is léptethető. 

4. Feltétel. Olaszország központi hatalmak melletti belépéséhez szükséges, hogy a Monarchiának az olaszokkal határos tartományokon legalább 6-6 mozgásképes -közte 4-4 színes - egysége legyen. (Gyár és kórház nem számít, flotta és tábornok igen.) 

5. Kiegészítés. Ha a játékosok azt akarják, hogy az olaszok a központi hatalmakhoz csatlakozzanak, akkor érdemes abban megegyezni, hogy Trent átadása után Olaszország nem tolható antant mezőre. 

6. A Monarchia 1BP-ért felállíthatja Lengyelországot, Németország 1BP-ért kiléptetheti Oroszországot. (Adott feltétel teljesülése esetén). 

7. Oroszországtól az 5 egységet akkor lehet levenni, amikor rá kerülne a sor a diplomáciai fázisban.  

Így Olaszország elvileg beléphet a központi hatalmak oldalán. Gyakorlatilag viszont ugyanúgy és ugyanakkor az antanthoz csatlakozik. A cél is pontosan ennyi volt. 
Viszont ha az antant hibázik (egynél többször), vagy a játékosok úgy döntenek, hogy szeretnék kipróbálni a lehetőséget, akkor Olaszország a központi hatalmakhoz is csatlakozhat. Ebben az esetben a játék kedvéért valamennyi ellensúlyra szükség van, amennyiben történelmileg elfogadható. 

 - Olaszország központi belépésének következményei - 

1. Bulgária az adott fordulótól antant mezőre is tolható, de be nem léptethető.

2. Franciaország az adott fordulótól kezdve 1BP-ért beléptetheti Belgiumot az antant oldalán. 

3. Görögország már a következő fordulótól beléptethető. 

4. Az USA  már 1916 őszétől beléptethető. 

5. A britek 1917 nyarán 1BP-ért 1917 őszére tolhatják az orosz forradalom kitörését. Így a kiléptethetőség is tolódik egy évszakot. 

6. Az USA belépéskor +1 gyárat és kórházat kap. A gyárat otthonra, a kórházat pedig egy normál szállítókapacitásért Európába. Viszont 1916-ban csak szürke egységet vihet át.  

3. Oroszország kilépésekor az USA megkapja az oroszok fel nem használt IP-it. 

 -MÓDOSÍTÁS VÉGE - 

Üdv Néked. 
essze 

 

Válasz
4 Replies
(@essze)
Csatlakozva: 10 hónap telt el

Eminent Member
Hozzászólások: 44

Megjegyzés.
Tudom, hogy a kiegészítés ebben a formában nem elegáns. Nem is ez lenne a végleges változat. Csak előbb a következményeket szeretném kipróbálni. 

Üdv. 
essze 

 

Válasz
Admin
(@admin)
Csatlakozva: 4 év telt el

Tag
Hozzászólások: 22

@essze szia

nekem továbbra is tetszik a verzió, bár ugye az olasz belépésnek a központi hatalmak oldalán az alacsony realitása azért boritékolható volt. Az, hogy a Monarchiának egységeket kell felállítania az olasz határon, kifejezetten intuitív,de valóban erőt kell mutatni. Ami eszembe jutott, hogy mi történik akkor, ha a központi hatalmak nagyon az olasz belépésre játszik, de az antant nem hibázik. Ez nekem most egy nagyon dupla vagy semmi helyzetnek tűnik, ami kockázatos is tud lenni.

Mit gondoltok egyébként arról, hogy kicsit megnövelitek a szövetséges kishatalmak haderejét, vagy esetleg azok gyakrabban újjá tudnak épülni, mint 1 év? Ez valamivel ellensúlyozná Olaszország részvételét a központi hatalmak oldalán, mert az antatnak több szövetségese van.

Hamarosan a kérdésekre is válaszolok.

Üdv, Konrád

Válasz
(@essze)
Csatlakozva: 10 hónap telt el

Eminent Member
Hozzászólások: 44

@admin Üdvözlet! 

Elkészült a (remélem) végleges verzió, csak ezt mindenképp szeretném előbb ki is próbálni. Az alap maradt, de van érdemi változás. 
Viszont van két kérdés, amit kifelejtettem: Dodekaneszosz olasz-e, illetve az orosz forradalomnál gyár illetve kórház levehető-e? 
 Meg még kettő, ami fontos lenne: Angolok miért nem kapnak ágyút, továbbá minden rontott lövés ismételhető, vagy összesen egy. 
Köszönet az eddigi válaszokért. (És várom a továbbiakat! 🙂 ) 

Üdv Néked. 
essze 

 

Válasz
Admin
(@admin)
Csatlakozva: 4 év telt el

Tag
Hozzászólások: 22

@essze Dodekánészosz olasz, a forradalomnál viszont csak katonai egység vehető le, illetve a tábornok levétele sem megengedett

Válasz
Hozzászólások: 44
(@essze)
Eminent Member
Csatlakozva: 10 hónap telt el

Üdv! 

A legutolsó pont az 7., és nem 3. 

essze 

 

Válasz
6 Replies
Admin
(@admin)
Csatlakozva: 4 év telt el

Tag
Hozzászólások: 22

@essze szia,

Végigmentem a fórumon, és megpróbáltam mindenre válaszolni, ami eddig kimaradhatott, de ha ez nem sikerült, kérlek jelezd. A módosított verzióval mi történt azóta? Egyébként mostanában egy újabb játékon (II. vh-s) dolgoztam, hamarosan az első prototípus is elkészül remélhetőleg.

Válasz
(@essze)
Csatlakozva: 10 hónap telt el

Eminent Member
Hozzászólások: 44

@admin Üdvözlet! 

Köszönet a válaszokért. Összegyűjtöttem, ami kimaradt. Nem sok van. 

1. Kérdés: Mi történik az ellenséges/semleges területen ragadt flottával?
    Példa : Brit flotta behajózik az Adriára, ezt követően a Monarchia elfoglalja Szerbiát. 
2. Kérdés: Ha egy nagyhatalom visszafoglalja egy szövetséges kishatalom területét, akkor ő kapja az IP-t, vagy a kishatalom újoncozhat? 
    Példa: Németország elfoglalja, majd Anglia visszafoglalja Hollandiát. 
    Tipp: IP nem jár, a kishatalom újoncozhat. 
3. Kérdés: Anglia szándékosan nem kap ágyút, vagy véletlenül maradt le? 

Van még kérdés, csak megvárnám ezekre a válaszokat. Akkor tudok rendesen tovább haladni, ha az előző témával végeztem. (Gyári hiba.) 

A módosított verzió kész van. Úgy értem, hogy tesztkész állapotban. Egyet tudtam vele játszani, az alapján működőképesnek tűnt. De egy kísérlet - nem kísérlet, úgyhogy nemsoká (még ma) küldöm is. (Van még a kreatív változat, illetve két bevezető játék ha érdekel, csak lásd az előző bekezdést.) 

Üdv Néked. 
essze 

 

Válasz
Admin
(@admin)
Csatlakozva: 4 év telt el

Tag
Hozzászólások: 22

@essze Igen, kiváncsi lennék a többi verzióra illetve az "éles" játék tapasztalataira is.

1, Erről külön nem szól a szabály, tehát itt megint ki kell találni valamit. Lehet azt mondani, hogy megszűnik az utánpótlás, és ameddig nem áll helyre, addig nem mozoghat a flotta. Vagy kötelező jelleggel a következő fordulóban olyan helyre kell mozogni, ahol van utánpótlás (mondjuk Ciprus mellé/Ciprusra).

2, A kishatalom újoncozhat, de csak akkor, ha még játékban van. Ha a kishatalom már elesett korábban, akkor a nagyhatalom kapja. Ugye a kishatalomnál klasszikus értelemben nincs újoncozás, hanem minden év őszén állíthatnak fel egy gyalogságot, ha van IP-jük.

3, Szándékosan.Ahogy utánaolvastam, kifejezetten kevés ágyúval rendelkeztek kezdetben, ami nem árt, ha megjelenik, de a játszhatóság is jobb szerintem így.

Válasz
(@essze)
Csatlakozva: 10 hónap telt el

Eminent Member
Hozzászólások: 44

@admin Üdvözlet! 

Ezért lenne jó, ha Te is ki tudnád próbálni. Nálunk a Központi Hatalmak a sok IP-vel meg a három tüzérségi tábornokkal egyszerűen elsöpörtek minden ellenállást. Az eredeti szabályrendszerben is. 

Üdv Néked. 
essze 

 

Válasz
(@essze)
Csatlakozva: 10 hónap telt el

Eminent Member
Hozzászólások: 44

@admin Üdv! 

1. Ötlet. Ha nem áll helyre az utánpótlás és van engedélyezett terület elérhető távolságban, akkor oda kell mozogni. Ha nincs ilyen vagy sikertelen a próbálkozás, akkor marad ahol volt. 

2. Kérdés. Kishatalom meddig van játékban? Amíg van fővárosa, serege vagy területe?  

essze 

 

Válasz
(@essze)
Csatlakozva: 10 hónap telt el

Eminent Member
Hozzászólások: 44

@admin Üdv! 

Gondoltam, heti egy alkalommal azért tudsz időt szakítani a válaszokra. Vagy legalább annyira, hogy mikor számíthatok rájuk. Na, viszlát. 

essze 

 

Válasz
Oldal 2 / 5
Share: