Történelem urai

Vajon elkerülhető volt a második világháború? Az “Előzd meg Trianont” készítőinek új játékukkal a céljuk, hogy a 30-as évek feszült, egyben izgalmas, külpolitikai konfliktusokkal tüzdelt időszaka hiteles módon átélhetővé váljon. Minden játékos egy nagyhatalmat irányít, a cél pedig az adott ország befolyásának növelése akár szövetségek létrehozásával, akár háború indításával, akár puccsok szításával.

A kishatalmak – köztük Magyarország – mind egyedi profillal rendelkezik, a nagyhatalmaknak pedig lehetőségük van kereskedni velük, vagy akár támogatni a területi követeléseiket más államokkal szemben, mellyel értelemszerűen nő a két ország viszonya. Minden ország meghatározott igényekkel rendelkezik (pl. Csehszlovákia búzaimportra szorul) és meghatározott nyersanyagokat állít elő. A kereskedelmi viszonyt egy, a nagyhatalom színével egyező kocka lehelyezésével jelöljük.

az egyik játszható nagyhatalom Nagy-Britannia

A játékban ezenkívül megjelennek olyan valós események is (ezekből a példákat lásd alább) mint a spanyol polgárháború, az Anschluss illetve az usztasa Horvátország és Szlovákia létrejötte. Persze a történelem menetétől el is lehet térni, hiszen a Habsburg-ház visszatérése és még sok minden más is egy lehetséges opció.

A játéktérkép. A vitatott területek csíkozva vannak

A játékban szintén fontos szerepet játszanak a különböző politikai rendszerek – összesen 5 darab – ami tovább befolyásolja két ország viszonyát. Egy fasiszta ország értelemszerűen nem tud szövetséget kötni egy kommunistával, míg demokratikus országok kevésbébb hajlandóak háború indítására. Ezen felül a politikai berendezkedés hatással van egy-egy nagyhatalom gazdasági lehetőségeire is.

Az alább bemutatott eseménykártyák adott esetben akár növelik egy-egy országban a fasiszta vagy kommunista befolyást (barna és vörös zászlók) amit kihasználva később puccsok is szíthatóak.

A játék várható megjelenése 2024 márciusa lesz. A játék viszont már ezelőtt is megrendelhető kedvezményes áron, egy közösségi-finanszírozási kampány keretein belül, aminek a részleteiről hamarosan többet is elárulunk. Az elkövetkező időszakban be fogjuk mutatni a játékszabályt, illetve youtube csatornánkon a játékmenetet tárgyaló videók is meg fognak jelenni. Ha szeretnél értesülni a játékkal kapcsolatos bejelentésekről (tesztjáték, bemutatók, illetve a kampány indulása), akkor iratkozz fel a hírlevelünkre ezen a linken.