Fórum

Javasoljuk a fórum használatát a szabállyal kapcsolatban felmerülő kérdések feltevéséhez.

Szabály kérdések
 
Értesítések
Minden törlése

Szabály kérdések

66 Bejegyzések
2 Felhasználók
0 Likes
346 Megtekintés
Hozzászólások: 22
Admin
Topic starter
(@admin)
Tag
Csatlakozva: 4 év telt el

Kérdések a szabállyal kapcsolatban.

65 Replies
Hozzászólások: 44
(@essze)
Eminent Member
Csatlakozva: 1 év telt el

Üdvözlet! 

Nem az országjelzőre gondoltam, hanem az egységekre. Tipikusan a 4-6-os ágyú szokott elfogyni, de hadosztályoknál is gyakran előfordul, hogy térképre kerül az összes. És ha már úgyis írok, akkor egy háttérkérdés: Volt reális esély arra, hogy Olaszország belépjen a Központi Hatalmak oldalán, vagy legalább semleges legyen? (Trento átadása, plusz ígéret mondjuk Savoya, Nizza, Korzika és Tunisz területét illetően.) 

Üdv Néked! 

essze 

 

Válasz
Hozzászólások: 22
Admin
Topic starter
(@admin)
Tag
Csatlakozva: 4 év telt el

Üdv, igen, ez valóban előfordulhat, hogy elfogynak, de azért az esetek többéségében "elég" veszteség van a csatákban ahhoz, hogy elég legyen a gyűjtőben. Olaszország esetében a játék lehetőséget ad semlegességre, és szerintem valóban volt is erre valamennyi esély. A belépés a központi hatalmak oldalán a játékban nem lehetséges, ennek főleg játékmechanikai okai vannak. Ha Olaszország belépne, akkor azzal lényegében eldőlne, hogy a központo hatalmak nyernek. A valóságban viszont ezt az eshetőséget sem lehetett kizárni. Szerintem Olaszország mint nagyhatalom elég eltökélt volt abban, hogy belép a háborúba, mert lehetőséget látott a területének a növelésére, de mind a franciákkal, mind az o-m monarchiával szemben voltak követelései. Ha mondjuk Trent és az osztrák tengerpart+Fiume átadásra került volna, az egy elég érdeke helyzetet tudott volna teremteni, mert onnantól kezdve már nem lett volna olasz kisebbség a monarchián belül. Egyébként erről csináltunk korábban egy videót is, ahol több eshetőséget is megvizsgálunk, ami megváltoztathatta volna a háború kimentelét: https://www.youtube.com/watch?v=bV0vW1KnfAY&t=8s

Konrád

Válasz
1 Reply
(@essze)
Csatlakozva: 1 év telt el

Eminent Member
Hozzászólások: 44

@admin Üdvözlet! 

Kösz a választ, bár a kérdés továbbra is fennáll. Ha elfogynak az egységek, akkor szabad-e a térképen jelzőt használni. A szabályrendszer erre nem tér ki. Nekem szimpatikusabb a "nem" válasz a korábban írtak miatt, de a "hivatalos" vélemény mindenképp érdekelne. 

A video tetszik. Csak az USA kérdésében nem értek egyet. Mindenképp beléptek volna, a németek nem az okot, csupán az ürügyet adták. 

Üdv Néked. 

essze 

 

Válasz
Hozzászólások: 22
Admin
Topic starter
(@admin)
Tag
Csatlakozva: 4 év telt el

Bocsánat, ezt félreértettem akkor. A jelzők használata rendben van. Értem az érveket a nem mellett is, de a gyalogos egységek száma alapból maximalizálva van, tehát ott nem lehet "túlzásokba" esni, nem állhatnak elő történelmietlen vagy abszurd helyzetek. A műszaki egységek esetén a nem mellett szól, hogy itt nagyobb a nyersanyagigény, és nyersanyagból véges mennyiség állt rendelkezésre. Viszont ha bevezetjük ezt a korlátozást, az még nem akadályozza meg a történelmietlen helyzetek létrejöttét, hiszen a meglévő műszaki egységek bárhogyan eloszolhatnak a nagyhatalmak közt.

Volt olyan elképzelés, hogy ez megjelenjen a játékszabályban, de ezt inkább elvetettük, mert inkább egyszerűsíteni akartunk. Az olaj és a vasérc (acél) jelent volna meg, előbbi a mozgások számát maximalizálta volna, utóbbi a használható gyárakat, ami így ésszerűbb kontroll alatt tartotta volna a műszaki egységek számát.

Mi amikor játszunk és elfogy bármi, akkor egy újabb készletet kezdünk használni, nyilván segítség hogy van egy pár csomag otthon:)

Az USA esetében az elmúlt években jobban utánaolvasva a dolognak egyetértek. Viszont a késleltetés talán lehetséges volt, és ez - akár 1 évvel is - döntő lehetett volna. Valódi amerikai katonai jelenlét csak 1918 kezdetétől volt Franciaországban, egy évvel a hivatalos belépés után.

Üdv, Konrád

Válasz
10 Replies
(@essze)
Csatlakozva: 1 év telt el

Eminent Member
Hozzászólások: 44

@admin Üdvözlet! 

Ha nem lehet jelzőzni, akkor nem csak összességében, hanem lokálisan is korlátozott a bevethető hadosztályok száma. Ami a műszaki egységeket illeti, a németek (és az angolok) nyilván a 4-6-os ágyúk gyártására koncentrálnának, de így is azt teszik. Ha nincs maximalizálás, akkor az 5-6-os lövegek teljesen elértéktelenednek. Így egy játéktechnikai pontosítással visszahozható lenne az olaj és acél szerepe is a szabályrendszer bonyolítása nélkül. 

Az olaszok játékban történő belépéséhez visszatérve: eszünkbe jutott egy tilitoli, ami elviekben lehetővé tenné a Központi Hatalmakhoz történő csatlakozást, amit persze ellensúlyozni kéne. Azért csak elviekben, mert ha az antant jól játszik, akkor az olaszok ugyanúgy és ugyanakkor csatlakoznának hozzájuk. Az ellensúlyozást gyakorlatban még nem próbáltuk ki, de van ilyen szándék. Kérdés, hogy a történelmi háttér szempontjából mennyire lenne elfogadható. Nyilván nem az lenne ami a valóságban, de amúgy sem pont az történik a térképen. 

Végülis ez a játék egy alternatíva, a történelem tiszteletben tartásával. 

Üdv Néked. 

essze 

 

Válasz
Admin
(@admin)
Csatlakozva: 4 év telt el

Tag
Hozzászólások: 22

@essze el tudom képzelni, hogy korlátozással is működik a játék, és szerintem mindkét esetben elő tudnak fordulni olyan esetek, ami történelmietlen, ez talán játákstílus-függő. Ami az 5-6-os lövegeket illeti, itt ugye a haladó szabály lehetővé teszi a többi ország számára is a fejlettebb lövegek vásárlását.

Ez a tilitoli a csúszka "képzeletbeli" meghosszabítását jelentené? Szerintem ez akkor működhet játéktechnikai szempontból, ha az olasz csatlakozás a központi hatalmakhoz utóbbi BP-jeinek a döntő részét felemésztené, Tehát cserébe Bulgária valszleg nem lépne be, míg az USA szinte azonnal. Egyébként még a román belépés a központi hatalmak oldalán sem lenne történelmietlen teljesen, tekintve, hogy papíron ők is szövetségesek voltak, és a román-orosz viszony nem volt jó.

Válasz
(@essze)
Csatlakozva: 1 év telt el

Eminent Member
Hozzászólások: 44

@admin Üdvözlet! 

Az olasz belépésre két ötlet van: egy "konzervatív" és egy "kreatív". Viszont rendesen kidolgozva még egyik sincs, kipróbálva meg főleg nincs. A konzervatív csak a belépés elvi lehetőségét teremti meg, de a biztonság kedvéért ott is ki kell egyensúlyozni a dolgot. Hétvégén lesz térkép és idő, ha legalább a kidolgozás meglesz, akkor átküldöm, amennyiben érdekel. Kipróbálni viszont egyelőre biztos nem tudjuk. Mivel nálunk a játékidő nem 3-6 óra, hanem 3-6 nap. 

Ami a román belépést illeti: az elmúlt évszázad történelmének fényében számomra elképzelhetetlen. Hogy papíron szövetségeseink voltak, az pont annyit ért, mint a papír. Úgyhogy ez a lehetőség nálunk kapásból kuka. A kreatív változatból még Brassó átadásának lehetőségét is kidobnám. Ahogy a gyerek mondta: a játékban biztos működik, de ilyet akkor sem teszünk. 

Megvan az első adag kérdés, ha sikerül bepötyögnöm (a héten), akkor előbb-utóbb küldeném. Viszont nem feltétlenül kérdés-válasz-tipp formátumban. Ha valamit egyértelműnek gondolunk, akkor csak leírom, vagy még annyit sem. Ha az értelmezés helytálló, akkor felesleges foglalkozni vele. Így megfelel? 

Üdv Néked. 

essze 

 

Válasz
Admin
(@admin)
Csatlakozva: 4 év telt el

Tag
Hozzászólások: 22

@essze Rendben, próbálok majd minél előbb válaszolni a kérdésekre. Kifejezetten érdekelne a módosított verzió is. Nekem korábban egy olyan ötletem volt, hogy meg lehetne hosszabbítani a csúszkát Olaszország esetében, mondjuk 7 mezősre. A mozgatás ugyanúgy történne. Ha az olasz jelző eléri a bal legszélső mezőt, belép az antant oldalán, ha jobbszélsőt, akkor a központi hatalmak oldalán. Tirol átadása esetén elég lenne csak a jobbról második mezőbe bemozgatni a jelzőt a belépéshez.

Románia esetében valóban a fő követelések a Monarchiával szemben voltak. Itt talán azzal lehetne elodázni a belépést, ha Oroszország valamiért már korábban kiesik - ebben az esetben a nyilvánvaló túlerő miatt nem olyan életszerű egy román támadás talán. 

Üdv, Konrád

Válasz
(@essze)
Csatlakozva: 1 év telt el

Eminent Member
Hozzászólások: 44

@admin Üdvözlet! 

Ha már úgyis erről volt szó, akkor jöjjön először a diplomáciával kapcsolatos kérdéscsomag. 

- DIPLOMÁCIA - 

1. Ellentétes szövetségi rendszerhez tartozó ország beléptethető a háborúba? Ha igen, akkor ki fogja irányítani? 
Válaszok: Igen és megegyezés alapján azon szövetség egy tagja, amelyikhez a belépő ország tartozik.   

2. Ha a beléptethetőség időpontjában az adott zászló a piros téglalapon van, akkor az ország a fázis elején azonnal belép? Ugyanez vonatkozik Törökországra. 
Válaszok: Igen. 

3. Nem lehetne a török és olasz kezdő egységeket a diplomáciai fázishoz áthelyezni a szabályrendszerben? Így egy kicsit kényelmetlen. 

4. Lengyelország felállításáért akár Törökország is fizetheti a BP-t? 

5. Lengyelország összesen kap 4 egységet, vagy területenként?
Válasz: Összesen. 

6. A hadüzenetet a diplomáciai fázis elején, végén, vagy akkor kell bejelenteni, amikor az adott ország sorra kerül? 

7. Nem értem, mire jók a fehér egységek. Ha központiak mind zöldek, akkor az antantnak nem lenne jó a barna? Illetve, ha már került be fehér egység, akkor miért csak lovas? 

8. Orosz forradalom. Mikor lehet levenni az egységeket: fázis elején, végén, vagy amikor Oroszország kerülne sorra? Az 5 egységet a központi hatalmak választják ki? Flotta és tábornok is levehető-e? 
Válaszok: Nem tudom, igen, igen. 

9. Oroszországot Oroszország kiléptetheti-e? Az antant kiléptetheti-e? A központi hatalmak bármelyike kiléptetheti-e? 
Válaszok: Nyilván nem, gondolom nem, igen. 

10. Kilépés esetén mi történik az esetleg orosz magterületen lévő antant egységekkel? 

- DIPLOMÁCIA VÉGE - 

Olaszország központi hatalmak melletti belépéséhez igyekszem küldeni, először a konzervatív verziót. Semmi extra, én is kétirányú nyújtott csúszkára gondoltam. Csak lenne néhány módosítás a mozgatásra, illetve a kiegyensúlyozásra.  

Üdv Néked.
essze 

 

Válasz
Admin
(@admin)
Csatlakozva: 4 év telt el

Tag
Hozzászólások: 22

@essze Küldöm a válaszokat.

1,Igen, beléptethető. Az adott ország jelzője bemozgatható a piros/narancs mezőbe a másik szövetséghez tartozó fél által. Ez gondolom akkor releváns, amikor így akarjuk növelni a győzelmi pontokat (pl Románia, Görögország esetében, melyeket viszonylag egyszerű elfoglalni). A kishatalmat megegyezés alapján fogja irányítani az egyik nagyhatalom.

2,Igen

3, De, szerintem a diplomáciai fázisban is működhet. 

4, Erre csak a Monarchiának van lehetősége, bár ez valóban nem derül ki egyértelműen a szabályból, csak a magyarázó videóból. 

5,Összesen

6, Amikor az ország sorra kerül

7, A fehér egység "tartalék", nincs külön célja, bármire használhatóak.

8, Kezdő szabály szerint a diplomáciai fázis német szakaszában, és a központi hatalmak döntenek az 5 egyésgről. Tábornok és flotta nem lehet. 

9, Csak a központi hatalmak léptethetik ki. Az antatnak sokszor érdeke lenne az orosz kilépés, de erre nincs lehetőségük.

10, Erre az eshetőségre nem gondoltam, de valóban reális, hogy ilyen helyzet álljon elő. Ilyenkor ezeket az egységeket különítsük el (vegyük le a térképről) és szállítókapacitás segítéségével hozhatóak vissza a játékba (mintha evakuálni kellene őket).

11, Ezek az antanté lesznek, de visszafoglalhatóak. Ami nem foglalható el, az az orosz kézen maradó orosz magterületek, az itt található győzelmi pontok viszont már nem számítanak az orosz kilépés után.

Várom az olasz belépés szabályát.

Konrád

Válasz
(@essze)
Csatlakozva: 1 év telt el

Eminent Member
Hozzászólások: 44

@admin Üdvözlet! 

9. A központi hatalmak bármelyike, vagy csak Németország? 

10. A színes egységek csak saját magterületre, a szürkék csak saját területre? (Ez kapcsolódik a következő kérdéscsomaghoz, a területi hovatartozáshoz.) 

11. Példa. Oroszország elfoglalja Isztambult, majd kiléptetik. Az orosz csapatok le-, az orosz zászló felkerül. (Ha nincs ott más antant haderő.) Törökország továbbra is -10IP, az antant +2csillag, a szürke egységek senkié. Mindaddig, míg valaki be nem vonul. Jól gondolom? 

Bocs, hogy eddig nem küldtem, de a véglegesítéshez szükségem volt a válaszokra. 

 - KONZERVATÍV VÁLTOZAT - 

Amiről nem írok, az úgy marad. 

1. A fekete téglalap semleges, balra az antant, jobbra a központi mezők. (Továbbiakban KI, KII, AI, AII.)  Minden ország középről indul. Alaphelyzetben Bulgária nem tolható antant, többiek pedig központi mezőre. Egy ország akkor és oda lép be a háborúba, amikor és amelyik oldalon lekerül a csúszkáról. 

2. A Monarchia 1BP-ért továbbra is átadhatja Trentet, illetve Brassót. Ennek hatására Olaszország illetve Románia központi mezőre is tolható, sőt Olaszország be is léptethető. 

3. A Monarchia 1BP-ért felállíthatja Lengyelországot. 

4. Szürke országok elleni hadüzenet továbbra is ingyenes, viszont ha abban a fordulóban nem sikerül elfoglalni, akkor az adott logisztikai fázis kezdetén a hadat üzenő fél veszít 1BP-t (ha ez lehetséges). Belgium helyzete ebből a szempontból változatlan. 

5. Oroszországtól az 5 egységet akkor lehet levenni, amikor rá kerülne a sor a diplomáciai fázisban. Továbbá csak Németország által léptethető ki a háborúból. 

Így Olaszország elvileg beléphet a központi hatalmak oldalán. Gyakorlatilag viszont ugyanúgy és ugyanakkor az antanthoz csatlakozik. A cél is pontosan ennyi volt. 
Viszont ha az antant hibázik (egynél többször), vagy a játékosok úgy döntenek, hogy szeretnék kipróbálni a lehetőséget, akkor Olaszország a központi hatalmakhoz is csatlakozhat. Ebben az esetben a játék kedvéért valamennyi ellensúlyra szükség van, amennyiben történelmileg elfogadható. 

 - Olaszország központi belépésének következményei - 

1. Bulgária az adott fordulótól antant mezőre is tolható, de be nem léptethető.

2. Franciaország az adott fordulótól kezdve 1BP-ért beléptetheti Belgiumot az antant oldalán. 

3. Görögország már a következő fordulótól beléptethető. 

4. Az USA  már 1916 őszétől beléptethető. 

5. A britek 1917 nyarán 1BP-ért 1917 őszére tolhatják az orosz forradalom kitörését. Így a kiléptethetőség is tolódik egy évszakot. 

 - Három lényeges kiegészítés Belgium, az USA és Oroszország kapcsán - 

1. A belga haderő nem hagyhatja el Belgium területét. Tehát nem támadhat, de nem is vonulhat vissza az ország területén kívülre. Továbbá nem lehet leforgatni, levenni és tüzérséggel sem támadható, ha van más lehetséges célpont az adott területen. (Ez a kiegészítés opcionális.) 

2. Az USA belépéskor +1 gyárat és kórházat kap. A gyárat otthonra, a kórházat pedig egy normál szállítókapacitásért Európába. Viszont 1916-ban csak szürke egységet vihet át. (Utóbbi opcionális.) 

3. Oroszország kilépésekor az USA megkapja az oroszok fel nem használt IP-it. 

 - VÁLTOZAT VÉGE - 

Ha gondolod, írhatok indoklást is, most viszont rohannom kell. 

Üdv.
essze 

 

Válasz
(@essze)
Csatlakozva: 1 év telt el

Eminent Member
Hozzászólások: 44

Üdvözlet! 

9. A központi hatalmak bármelyike, vagy csak Németország? 

10. A színes egységek csak saját magterületre, a szürkék csak saját területre? (Ez kapcsolódik a következő kérdéscsomaghoz, a területi hovatartozáshoz.) 

11. Példa. Oroszország elfoglalja Isztambult, majd kiléptetik. Az orosz csapatok le-, az orosz zászló felkerül. (Ha nincs ott más antant haderő.) Törökország továbbra is -10IP, az antant +2csillag, a szürke egységek senkié. Mindaddig, míg valaki be nem vonul. Jól gondolom? 

Bocs, hogy eddig nem küldtem, de a véglegesítéshez szükségem volt a válaszokra. 

 - KONZERVATÍV VÁLTOZAT - 

Amiről nem írok, az úgy marad. 

1. A fekete téglalap semleges, balra az antant, jobbra a központi mezők. (Továbbiakban KI, KII, AI, AII.)  Minden ország középről indul. Alaphelyzetben Bulgária nem tolható antant, többiek pedig központi mezőre. Egy ország akkor és oda lép be a háborúba, amikor és amelyik oldalon lekerül a csúszkáról. 

2. A Monarchia 1BP-ért továbbra is átadhatja Trentet, illetve Brassót. Ennek hatására Olaszország illetve Románia központi mezőre is tolható, sőt Olaszország be is léptethető. 

3. A Monarchia 1BP-ért felállíthatja Lengyelországot, Németország 1BP-ért kiléptetheti Oroszországot. (Adott feltétel teljesülése esetén.) 

4. Szürke országok elleni hadüzenet 1IP-be (nem elírás) kerül. (Belgium nem szürke.)

5. Oroszországtól az 5 egységet akkor lehet levenni, amikor rá kerülne a sor a diplomáciai fázisban.  

Így Olaszország elvileg beléphet a központi hatalmak oldalán. Gyakorlatilag viszont ugyanúgy és ugyanakkor az antanthoz csatlakozik. A cél is pontosan ennyi volt. 
Viszont ha az antant hibázik (egynél többször), vagy a játékosok úgy döntenek, hogy szeretnék kipróbálni a lehetőséget, akkor Olaszország a központi hatalmakhoz is csatlakozhat. Ebben az esetben a játék kedvéért valamennyi ellensúlyra szükség van, amennyiben történelmileg elfogadható. 

 - Olaszország központi belépésének következményei - 

1. Bulgária az adott fordulótól antant mezőre is tolható, de be nem léptethető.

2. Franciaország az adott fordulótól kezdve 1BP-ért beléptetheti Belgiumot az antant oldalán. 

3. Görögország már a következő fordulótól beléptethető. 

4. Az USA  már 1916 őszétől beléptethető. 

5. A britek 1917 nyarán 1BP-ért 1917 őszére tolhatják az orosz forradalom kitörését. Így a kiléptethetőség is tolódik egy évszakot. 

 - Három lényeges kiegészítés Belgium, az USA és Oroszország kapcsán - 

1. A belga haderő nem hagyhatja el Belgium területét. Tehát nem támadhat, de nem is vonulhat vissza az ország területén kívülre. Továbbá nem lehet leforgatni, levenni és tüzérséggel sem támadható, ha van más lehetséges célpont az adott területen. (Ez a kiegészítés opcionális.) 

2. Az USA belépéskor +1 gyárat és kórházat kap. A gyárat otthonra, a kórházat pedig egy normál szállítókapacitásért Európába. Viszont 1916-ban csak szürke egységet vihet át. (Utóbbi opcionális.) 

3. Oroszország kilépésekor az USA megkapja az oroszok fel nem használt IP-it. 

 - VÁLTOZAT VÉGE - 

Ha gondolod, írhatok indoklást is, most viszont rohannom kell. 

Üdv.
essze 

Válasz
(@essze)
Csatlakozva: 1 év telt el

Eminent Member
Hozzászólások: 44

Bocs, a 4.pontot próbáltam módosítani küldés után, csak nem találtam rá lehetőséget. Így újra elküldtem, az előzőt viszont nem sikerült törölni. 

Válasz
(@essze)
Csatlakozva: 1 év telt el

Eminent Member
Hozzászólások: 44

@admin Üdv! 

11.kérdés: Az oroszok által elfoglalt területtel mi történik? 
Válasz: Nem lehet visszafoglalni, az esetleg megszerzett csillag az antanté. 

essze 

 

Válasz
Hozzászólások: 44
(@essze)
Eminent Member
Csatlakozva: 1 év telt el

Üdvözlet! 

Kihasználva a lehetőséget, megint küldök egy kupac kérdést. (Akkor is kérdés, ha pont van a végén.) 

 - TERÜLETI HOVATARTOZÁS - 

 - Kikötők - 

1. Kikötő az adott szárazföldi tartományhoz tartozik. Megszerezni csak a tartomány elfoglalásával lehet (bevonulás, csata vagy invázió). 
2. Ha egy tartományt ellenséges csapatok foglalnak el, akkor az esetleg a kikötőben lévő flotta megsemmisül. 
3. Alapesetben a kikötőben tartózkodó flotta nem támadható. Kivétel: invázió. 

 - Tengeri területek - 

4. Kérdés: Egy tartományon lehet több szövetséges flotta? 
    Válasz: Igen. (A korlátozás csak tábornokokra vonatkozik, admirálisokra nem.) 
5. Kérdés: Flotta jelenléte megváltoztatja egy tengeri terület hovatartozását?  
    Válasz: Nem. Más kérdés, hogyha oda akarok menni, akkor le kell győzni az ellenséges tengeri haderőt. 
6. Ha a flotta távozik egy területről, akkor nem kerül fel országjelző. 
7. Ha egy tartományon nincs flotta, akkor azon szövetség felügyeli, amelyikhez tartozó szárazföldi tartománnyal határos. 
8. Következmény: Egy terület egyszerre mindkét szövetségi rendszer felügyelete alatt is lehet. 
9. Kérdés: A felügyelethez szükséges kikötő? 
    Válasz: Nem. 
10. Egy tengeri tartomány akkor semleges, ha (nincs rajta flotta, és) egyetlen hadviselő országgal sem határos. 
11. Kérdés: Mi történik egy flottával, ha semlegessé váló területen ragad? 
12. Kérdés: És ha ellenségesen? 

 - Szárazföldi tartományok - 

13. Kérdés: Szövetséges csapatok jelenléte megváltoztatja egy magterület hovatartozását? 
      Válasz: Nem. 
14. Az előző kérdésnek megfelelő esetben ki kapja a zászlót, az IP-t, és kinek termel a gyár? 
      Válasz: Az előző kérdésre adott választól függ. (A csillag és a kórház mindegy.) 
15. A 13.Kérdésnek megfelelő esetben ki rendelkezik a mozgatható szürke egységekkel? 
      Válasz: Elvileg az, akié a magterület. 
      Tipp: Az aki birtokolja az adott területet. (Más a tulajdonos, illetve a birtokos.) 
      Indoklás: Furcsa lenne, ha mondjuk a brit hadsereg tüzérsége fölött a franciák rendelkeznének. 
16. Kérdés: Kié az ellenséges elfoglalt terület? 
      Válasz: Azé, aki elfoglalta. 
17. Kérdés: És ha több ország együtt foglalta el? 
      Válasz: Megegyezés szerint? (Lásd: 18.pont.) 
18. Tipp szabályozásra: sorrendben haladva.  
      a, Ha van tábornok, akkor azé. 
      b, Ha csak egy nagyhatalom csapatai vannak ott, akkor azé. 
      c, Ha több nagyhatalom van, akkor erősorrend szerint. (Lásd: 19.pont.) 
      d, Ha csak egy csatlós van, akkor azé. 
      e, Ha több csatlós van, akkor erősorrend szerint. (Lásd: 19.pont.) 
19. Erősorrend: Több egység, nagyobb harcérték, jobb felderítés. Ha ez sem dönt, akkor nincs egyezség: egyik sem tud élni az esetleges előnyökkel. (Csak színes egységek számítanak.) 
20. Kérdés: Kivonulás esetén melyik országjelző kerül fel? Ez főleg akkor probléma, ha az adott országnak egyáltalán nincs (pl: Szerbia). 
21. Megjegyzés: "Csatlós" helyett nem lehetne "szövetséges"? Az mégiscsak diplomatikusabban hangzik. 

 - KÉRDÉSEK VÉGE - 

Egyelőre ennyi, várom válaszod. 

Üdv Néked. 
essze 

 

Válasz
2 Replies
Admin
(@admin)
Csatlakozva: 4 év telt el

Tag
Hozzászólások: 22

@essze először küldöm a válaszokat a legutóbbi kérdésekre:

9, bármelyik nagyhatalom kiléptetheti a központi hatalmak közül

10, Igen, saját színű egység magterületen állítható ki, szürke egység gyárral rendelkező, saját (akár elfoglalt területen)

11, Igen, ez így van. Bár szerintem az is belefér, hogy nem orosz jelző kerül Isztambulra, hanem francia, brit stb, és akkor az adott ország megörökli a terület termelését.

Módosított verzió: értem a logikát és tetszik, különösen, hogy Trent átadása az előfeltétele az olasz belépésnek. Tehát kockáztatni kell, és lehet, hogy nem fog bejönni. És a belga belépés is nagyon jó ötlet.

Az új kérdések

1, Igen

2, Ez nagyon komoly veszteség, de igen

3, Igen

4, Igen

5, Igen

6-7 De, ha a terület megszállt, akkor a flotta elmenetele után is fel kell helyezni az országjelzőt szárazföldi tartományra. A tengeri tartományra viszont nem kell. Ez összefügg a következő kérdéssel is: a tengeri tartományt csak akkor irányítja valaki, ha azon flotta tartózkodik. Különben nincs gazdája. Ez egy különbség a tengeri és szárazföldi tartományok közt. Ez lehet nem volt egyértelmű a szabályból. Ez szerintem megválaszolja a többi kérdést is a tengeri tartományokat illetően.

8, Az előbbi válasz alapján nem

9, Ez összefügg a korábbival.

Szárazföldi tartományok

13, Nem változtatja meg

14, Ha magterületen van, akkor az az ország, akié a magterület kezdetben. Megszállt terület esetében ez nyilván máshogy van

15, Ha csak szürke egységek vannak, akkor azok kezelését átveszi a magterület tulajdonosa. Máskülönben viszont az, akinek tábornoka van a területen. Ha nincs tábornok, akkor az, akinek több saját színű egysége van a területen. Tehát bizonyos esetekben - mint ahogy a gyakorlatban is - egy másik ország átveheti egy ország katonái felett az irányítást. Ez nyilván akkor a legérdekesebb, amikor 5-6 fő játszik, és bejön az egymással való versengés is (hogy ki lesz az egyéni győztes)

16-17, Itt ugyanaz a szabály, amit az előző kérdésben leírtam. Az elfoglalt terület tehát válthat gazdát (lásd német-oszrák viták Ukrajna hovatartozását illetően)

18,

19, Ezek szerint akkor ugyanúgy gondolkodtunk. Fontos viszont, hogy megegyezés szerint ezt felül lehet írni. Ez csak akkor játszik, ha vita van (kivétel a csatlósok kérdése, ott ezt a sémát kell követni)

20, Ha nem tudnak megegyezni és ez sem döntő, akkor senkié sem.

21, De, ez valóban jobb:)

üdv, Konrád

Válasz
(@essze)
Csatlakozva: 1 év telt el

Eminent Member
Hozzászólások: 44

@admin Üdvözlet! 

Kösz a válaszokat! 
Viszont küldtem még kérdéseket, és a gép is nyitott egy 2. oldalt. Úgyhogy oda küldeném a viszontválaszt. Már csak azért is, hogy ne legyen keveredés. 

Üdv Néked. 
essze 

 

Válasz
Oldal 1 / 5
Share: